Skip to content
Windows Server Editions Comparison

Usporedba izdanja Windows Servera

Kako se odlučiti između Essentials, Standard i Datacenter izdanja sustava Windows Server

Microsoft Windows Server dobro je poznati poslužiteljski operacijski sustav poslovne klase dizajniran da odgovara tvrtkama svih veličina . Dostupan je u nekoliko izdanja, ali tehnički detalji u opisima proizvoda mogu zvučati frustrirajuće za neprofesionalce. Ako niste tehnički potkovani ili nemate pouzdanog IT stručnjaka u svojoj tvrtki, odabir i kupnja pravog izdanja Windows Servera može biti zastrašujući zadatak.

ne brini! Ovaj post na blogu pokriva vas. Ovdje ćemo pregledati izdanja Windows Servera i sažeti razlike između Windows Server Essentials, Windows Server Standard i Windows Server Datacenter jednostavnim riječima. Nakon što pročitate ovaj članak, bit ćete sigurniji u donošenje informirane (i pametne) odluke.

Koja je razlika između izdanja Windows Servera?

Glavna izdanja sustava Windows Server nazivaju se Essentials, Standard i Datacenter. Njihova imena upućuju na njihovu korisničku namjeru i primarnu skupinu kupaca. Usporedimo sada pobliže značajke ovih izdanja.

Ako želite saznati više o opcijama količinskog licenciranja za tvrtke, pročitajte članke LicenceDeals Info kutka " Količinsko licenciranje: Vaš ključ za optimizaciju poslovanja " i " Kako Microsoft Open License Program može pomoći vašem poslovanju? ".

Windows Server Essentials

Microsoftovo izdanje Essentials razvijeno je za male tvrtke koje nude fleksibilnost po nižoj cijeni. Koristi ga do 25 korisnika ili 50 uređaja. Windows Server Essentials jednostavno je izdanje prilagođeno korisniku koje uključuje sve bitne značajke za pokretanje mreže malih poduzeća. Ne zahtijeva kupnju CAL-ova (licence za pristup klijentu), što ga čini pristupačnom opcijom za male tvrtke.

Ključne točke "Osnove":

  1. Skrojeno da zadovolji potrebe mikroorganizacija . Podržava samo do 25 korisnika ili 50 uređaja
  2. Licenciranje je po poslužitelju , što znači da biste trebali kupiti licencu za svaki fizički ili virtualni poslužitelj koji pokreće softver.
  3. Ne zahtijeva odvojenu kupnju CAL-ova jer paket već uključuje određeni iznos.
  4. Uključuje najosnovnije značajke kao što je sigurnosno kopiranje poslužitelja, daljinski pristup i dijeljenje datoteka i ispisa; također podržava integraciju s Microsoft 365 za neke usluge temeljene na oblaku.
  5. Ograničeno na pokretanje samo jednog poslužitelja . Ne podržava virtualizaciju

Windows Server Standard

To je najpopularnije izdanje Windows Servera. Iako je pogodan za tvrtke svih veličina, uglavnom je za mala i srednja poduzeća koja zahtijevaju minimalnu virtualizaciju . Standardno izdanje uključuje sve Essentials funkcije i neke dodatne značajke . Omogućuje vam pokretanje dva virtualna računala, što ga čini isplativom opcijom za tvrtke kojima je potrebna određena razina virtualizacije.

“Standardni” pregled:

  1. Najbolje za mala i srednja poduzeća koja rade u fizičkim ili minimalno virtualiziranim okruženjima
  2. Od verzije 2016 nadalje, licenca se temelji na jezgri , što znači da morate pokriti svaku fizičku jezgru na CPU-u poslužitelja. Licenciranje verzije 2012 R2 temelji se na procesoru i mora pokriti sve fizičke procesore na poslužitelju.
  3. Potrebni su vam CAL-ovi za korisnike i/ili uređaje za pristup operativnom sustavu
  4. Uključuje sve značajke izdanja Essentials plus dodatne značajke kao što su Active Directory, Group Policy, Failover Clustering, Network Load Balancing (NLB) i Remote Desktop Services
  5. Omogućuje vam pokretanje dvaju virtualnih računala ili operativnih poslužiteljskih okruženja (OSE) kao i jednog Hyper-V hosta s istom licencom
  6. U verzijama za 2022. i 2019. izdanje Standard podržava ograničenu značajku replike za pohranu (jedno partnerstvo i jedna grupa resursa s jednim volumenom od 2 TB)

Windows Server podatkovni centar

Microsoftov Datacenter najsnažnije je izdanje Windows Servera i prikladan je za tvrtke koje zahtijevaju visoku razinu virtualizacije i skalabilnosti . Uključuje sve značajke Essentials i Standard izdanja plus dodatne značajke kao što su Storage Spaces Direct i Software-defined Networking. S Datacentrom možete pokrenuti beskonačan broj virtualnih strojeva , što je idealno za tvrtke koje zahtijevaju visoko virtualizirana okruženja.

Nacrt “podatkovnog centra”:

  1. Savršeno za velika poduzeća s opsežnom IT infrastrukturom koja pokreće velika virtualizirana okruženja
  2. Kao i standardno izdanje, licenca se temelji na jezgri od verzije 2016 nadalje i na procesoru za starije verzije.
  3. Za pristup su vam također potrebni CAL-ovi .
  4. Sadrži najopsežniji skup značajki među svim izdanjima, uključujući ekskluzivne značajke Datacentra kao što su Storage Spaces Direct, Software-defined Networking, Network Controller, Host Guardian Hyper-V Support i Shielded Virtual Machines (neke od njih dostupne su samo u najnovijim verzijama Datacenter-a)
  5. Omogućuje vam pokretanje neograničenog broja virtualnih strojeva ili OSE-ova kao i jednog Hyper-V hosta po licenci
  6. Podržava potpunu značajku replike pohrane za potpuni oporavak od katastrofe i kvalitetu usluge pohrane (QoS) za bolje upravljanje pohranom

Koje izdanje Windows Servera trebam koristiti?

Ovaj Microsoftov operativni sustav pruža opsežnu administrativnu kontrolu nad mrežama tvrtke, pohranom podataka i aplikacijama te zajedničkim uslugama za mnoge korisnike. Izdanja sustava Windows Server nude raznolik skup značajki dizajniran da zadovolji potrebe poduzeća svih veličina.

Koja je naša preporuka? Pažljivo procijenite svoje poslovne potrebe kako biste dobili izdanje koje najbolje odgovara vašim zahtjevima. Uzmite u obzir veličinu tvrtke, razinu virtualizacije vašeg IT okruženja, svoj proračun i imate li druge tehničke zahtjeve .

Ako ste u mikro organizaciji s ograničenim proračunom i trebate osnovne značajke poslužitelja, odaberite Essentials . Odaberite Standard ako je vaša tvrtka mala do srednja i zahtijeva dodatnu funkcionalnost i nešto virtualizacije. Ako radite za veliko poduzeće s opsežnom virtualiziranom IT infrastrukturom, Datacenter izdanje je pravo za vas.

Ako tražite najisplativije, prilagodljivo i skalabilno rješenje za licenciranje softvera, možete provjeriti prednosti certificiranog prethodnog softvera u našem odjeljku CPO web stranice .

Još uvijek imate pitanja? Kontaktirajte nas za više stručnih savjeta!

Previous article Kaspersky se nadograđuje: provjerite što je novo
Next article Količinsko licenciranje: Vaš ključ za optimizaciju poslovanja